Reserveer eenvoudig een baan

Ben je niet lid van Padel- en tennisvereniging ''De Kreilen?'', maar wil je wel graag eens padel of tennis proberen?

Reserveer dan eenvoudig een baan bij ons middels onderstaande knoppen.

KNLTB Clubapp

De club gebruikt voor haar leden de KNLTB Clubapp om bijvoorbeeld eenvoudig en snel een padel- of tennisbaan te reserveren.

Padellen

Padel (spreek uit als Pá-del) is een combinatie van tennis, squash en beachball. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt Padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (Padel). Een Padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.

Spelregels

Algemeen

Padel wordt zowel dubbel als enkel gespeeld.

Score

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat stuiteren achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden.
Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Spelverloop

De bal mag slechts éénmaal stuiteren op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de stuit of na de stuit eventueel na contact met het glas of de omheining. De bal mag het glas of omheining niet raken voor dat de bal de grond raakt.

Men heeft puntverlies als:

  • de bal 2 keer stuitert aan de eigen kant
  • de bal jezelf of je medespeler raakt
  • de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.

Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.

Materiaal

Padel wordt gespeeld met een racket van kunststof.(carbon) Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het padelracket heeft een maximale lengte van 45,5 cm en een maximale breedte van 24 cm.
Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en materiaal. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en niveau van een speler kan men bepalen welk racket hem het best past. Ook de grip van de racket kan verschillen.

Een padelbal lijkt sterk op een tennisbal.

© 2019 Design MeTas | Technische realisatie sport4web